Hengels & Molens
Gevlochten & Nylon
Pilkers & Kunstaas
Klein Materiaal
De Vangsten

 

 

Vissen met een "Kuusamo" paravaan

Maar eerst: Van Paravane tot PARAVAAN

Niet echt een stuk kunstaas maar eerder een innovatief hulpmiddel om het kunstaas op een bepaalde diepte aan te bieden. De Paravaan is zijn carrière niet gestart als hengelsportartikel maar als werktuig om tijdens de tweede wereldoorlog zeemijnen van hun kabels los te snijden. Twee schepen hadden elk een paravane op sleeptouw die onderling aan elkaar verbonden waren middels een kabel met knip mechanisme. Met de paravane kon men de diepte regelen waarop de aan de zeebodem verankerde zeemijnkabels geknipt werden zodat deze naar de oppervlakte konden drijven. Hieruit is de term mijnenveger ontstaan en …. De Paravaan. Vandaag de dag zijn er vele paravaan (c.q. sleeplood) varianten en merken, uitgevoerd in lood en plastic verkrijgbaar. De Kuusamo paravaan die we in Scandinavie ontdekte springt er met kop en schouders boven uit door innovatief ontwerp en gebruiksgemak. Minimale weerstand onderwater zodat licht vissen mogelijk blijft en maximale effectiviteit,  met andere woorden nagenoeg geen missers te verwerken en dat zie je wel eens anders. Ook niet gek dat Kuusamo, de producerende firma uit Finland, ontstaan is uit twee enthousiaste hengelsportvrienden die de handen ineen sloegen en hun hengelsport idealen zelf gingen vormgeven. De Kuusamo Paravaan is eigenlijk niet meer dan een loodgewichtje in een gebogen vorm met een beugel in een bepaalde hoek er bovenop.

De Kuusamo Paravaan

Aan de splitring op deze beugel wordt de hoofdlijn middels een wartel bevestigd. Aan de tonwartel aan de achterzijde bevestigd men ± één tot anderhalve meter onderlijn met een wartel waaraan het kunstaas komt. Dat kan een streamer, sandeel, redgill, een shadje zijn of een lepel c.q spoon of een lichte plug. Al trollend bevindt de splitring zich bovenin de beugel en zorgt zo voor de juiste duikhoek. Des te meer lijn men geeft des te dieper de paravaan het kunstaas zal laten lopen tot de maximale duikdiepte. Bij een aanbeet tijdens het trollen zal de splitring naar voren schieten. Hierdoor verandert de duikhoek direct en zal de vis zichzelf haken en het geheel door de opwaartse weerstand richting de oppervlakte bewegen. Altijd belangrijk bij deze vorm van trollend vissen is de slip van de molen of reel vrij zacht in te stellen omdat bij een aanbeet de boot nooit direct stil ligt en er aardig lijn genomen kan worden.

Deze Kuusamo Paravaan is er in drie varianten en ze verschillen niet alleen in gewicht maar ook in formaat en de in stand van de boven beugel. Deze drie belangrijke factoren die het gedrag van de paravaan onderwater beïnvloeden zijn perfect op elkaar afgestemd.  

De duikdieptes van de Kuusamo paravaan:

Kuusamo sinker - 33g  

Duik diepte 3 - 6 meter

Kuusamo Paravaan 33 gr

Kuusamo sinker - 70g   

Duik diepte 6 - 9 meter

Kuusamo Paravaan 70 gr

Kuusamo sinker - 90g

Duik diepte 8-11 meter

Kuusamo Paravaan 90 gr

De Kuusamo sinker van 33 gram heeft een duik diepte van 3 tot 6 meter , de 70 gram heeft een duik diepte van 6 tot 9 meter en de Kuusamo sinker van 90 gram  heeft een duik diepte van 8 tot 11 meter . Een perfecte tool om eens te gebruiken tijdens het trollend vissen op zeebaars, pollak of welke zoet of zoutwater roofvis dan ook.

Vissen met een Kuusamo paravaan

 

Lees hier het hele artikel over de paravaan uit De Zeehengelsport nr7-2009

 

(top)

(c) 2006 Visservice disclaimer

Naar ons

Gastenboek

 

 

 

De Waterwolf onderwater videocamera

 

 

 

Ron Thompson fishing

 

 

 

Savage gear

 

 

 

Shakespeare fishing

 

 

Penn fishing reels

 

 

Abu Garcia

 

 

Berkley Fishing

 

Stren

Mitchell