Voor veel materiaal geldt, welke type u gebruikt is voor een groot gedeelte afhankelijk van het soort vis wat u wilt vangen en specialistisch. Gaat u achter de echte grote jongens aan, dan gebruikt u zwaarder materiaal. De vangsten zullen dan echter ook wat minder zijn. Er zwemmen nu eenmaal meer kleinere vissen dan grote vissen in de zee. 

Ieder jaar nemen we een ruimte sortering aan hengels mee, maar op een of andere manier zitten we toch altijd weer met het meest fijne spinhengeltje te vissen. Ja natuurlijk, als je er een grote jongen aan hebt zitten ben je even zoet, maar dat vinden wij ook wel weer de sport. Bovendien vang je op deze manier ook allerlei soorten. We stappen pas over op zwaarder materiaal als we het idee hebben dat we niet langs de kleinere exemplaren komen en de grotere eronder zwemmen. Dit zien we vaak bij koolvis bijvoorbeeld. Ook als we de Atlantische Oceaan op gaan pakken we meestal de echte bootstokken er bij.

Wat is dan zwaar en wat is licht? Qua boothengel vissen we zeker niet zwaarder dan 30lbs. Belangrijk kenmerk van een boothengel is dat deze niet te lang is. Wij hanteren maximaal 2.40, maar dat is al aan de lange kant wat ons betreft. Naast de boothengel hebben we altijd een of twee spinhengels mee variërend van 20 gram werpgewicht tot 250 gram. Ook deze hengels moeten niet langer zijn dan 2.40 meter. Het is bovendien aan te raden om een hengel uit te kiezen met een eva-handgreep en geen kurk. Kurk en zoutwater zijn namelijk geen hele goede vrienden. 

Qua merk zijn wij niet kieskeurig. Wij hebben zelf een lichte voorkeur voor DAM, DEGA en Okuma.