Benodigd materiaal

VISSERVICE heeft service en gemak hoog in het vaandel staan. Vissen in Noorwegen willen wij zo laagdrempelig maken als mogelijk. Daarom hebben wij de complete viswinkel aan materiaal bij ons (en tegenwoordig ook te betellen in de  visservice webshop). Groot materiaal zoals hengels, molens en reels kunt u bij ons huren. Wij hebben alle varianten bij ons, dus als u per dag wilt wisselen omdat u achter een specifieke soort aan wilt gaan is dat mogelijk.

Kleinmateriaal kunt u bij ons kopen. U betaalt alleen voor datgene wat u gebruikt. Zodoende hoeft u dus geen materiaal mee te nemen en hoeft u eigenlijk alleen maar uw koffer in te pakken en aan boord van het vliegtuig te stappen. Over de inhoud van die koffer gesproken, daar kunt u het de volgende zaken wel in stoppen:

  • Warme en waterbestendige kleding. Een warmte,- of drijfpak is het summum, maar een goed regenpak of regenoverall met warme kleding eronder werkt ook prima.
  • Waterdicht schoeisel, bij voorkeur gevoerde laarzen. Het water en daarmee de boot zijn nog erg koud. Koude voeten gaan al snel parten spelen als u de hele dag op het water bent. Budget-tip: een stel goede regenlaarzen met goede thermosokken werken ook prima. 
  • Afhankelijk van de omstandigheden komen daar nog bij een muts en een paar handschoenen.

Verder raden wij gasten altijd aan om met zogenaamde "laagjes" te gaan werken. Bij vertrek 's ochtend kan het guur zijn, maar als in de loop van de middag het zonnetje doorbreekt en de zonnestralen lopen vast tussen de bergen die het fjord omringen, kan het zomaar bijzonder aangenaam zijn. 

Vissers zijn daarentegen vaak een eigengereide soort. Veel gasten die ons bezoeken hebben vaker met het bijltje gehakt en willen dan toch liever met eigen spullen werken. Niet in laatste plaats omdat ze soms hun eigen technieken hebben ontwikkeld. Daarom treft u hieronder een overzicht aan van de materialen die wij gebruiken. 

Haken

Haken wegen niet veel en het is daarom aan te raden om een ruime sortering mee te nemen. Het meest gebruik zijn de zogenaamde aberdeen haken met een lange schacht. De kleine varianten gebruiken we voor het vissen op platvis, de grotere varianten aan de onderlijn voor montage van de "bijvanger". 

Lees meer »

Hengels

Voor veel materiaal geldt, welke type u gebruikt is voor een groot gedeelte afhankelijk van het soort vis wat u wilt vangen en specialistisch. Gaat u achter de echte grote jongens aan, dan gebruikt u zwaarder materiaal. De vangsten zullen dan echter ook wat minder zijn. Er zwemmen nu eenmaal meer kleinere vissen dan grote vissen in de zee. 

Lees meer »

Lood

Wij raden u aan lood zoveel mogelijk thuis te laten. Het neemt veel gewicht in bij de bagage en bovendien betaalt u bij ons alleen voor het lood wat u gebruikt. Een ander van nadeel van lood is dat u ook nog eens een ruime sortering nodig heeft. Van loodkoppen met een gewicht variërend tussen de 50 en 250 gram, loodpeertjes variërende tussen de 50 en 250 gram en ankerlood voor het vissen op platvis.  

Lees meer »

Molens

Alle molens in de range van 4000 tot 8000 series zijn op beide locaties goed te gebruiken. De molens dienen wel over enige kwaliteit te beschikken, budget materiaal redt het niet in de Fjorden van Noorwegen. Onze voorkeur gaat heden ten dage uit naar de molens van DAM Quick en Okuma. Deze molens bieden héél veel waar voor hun geld waardoor deze als absolute favoriet gelden. Ook molens van het relatief onbekende Jenzi winnen aan terrein op de Nederlandse markt. Dit merk is al jaren bekend bij de Noorse vissers maar nog weinig bekend bij ons de lage landen. Onterecht, want het is oerdegelijk Duits kwaliteitsspul.   

Lees meer »

Onderlijnen

Veel gebruikte onderlijnen zijn verenpaternosters en de, zoals wij die noemen, krijnlijn. Deze laatste hebben wij standaard in ons assortiment zitten en is een ware topper voor makreel en wijting. Naast deze is het altijd handig een paar platvis-onderlijnen bij u te steken. Overige onderlijnen maken wij samen met u om de vangst te optimaliseren. Bovendien een leuke gebroederlijke bezigheid op de eerste avond ;-)

Lees meer »

Pilkers

De ene keer vang je ze allemaal op een shad, de andere keer op een pilker. Vissen blijft zoeken naar de juiste methode en vissen met een pilker kan dat zeker zijn. We gebruiken pilkers tussen de 50 en 150 gram. Alle soorten voldoen, maar de absolute topper is naar ons mening de bananenpilker. 

Lees meer »

Reels

De reels die wij gebruiken zijn meestal baitcasterreels of lichte bootreels. U vist niet dieper dan 100 meter en meestal ook niet met zware gewichten. Daarom zijn die grote reels vaak overbodig.

Lees meer »

Shads

Shads gebruiken we in grofweg 2 maten, zo rond de 8 à 10 centimeter en tussen de 15 en 25 centimeter. De laatste categorie met loodkoppen tussen de 20 en 120 gram. De eerstgenoemde categorie komt daar vaak aan een enkele haak boven aan de onderlijn. Dit noemen we ook wel de bijvanger. Het idee hierachter is dat de grote shad een jagende vis imiteert waarbij de bijvanger de prooi is. Dit lijdt tot aasnijd en een grotere vis zal al snel genijgt zijn toe te slaan. Vaak is het zelfs zo dat we de grootste vissen binnen halen op het kleine bijvangertje. 

Lees meer »