Welke hengel, welke molen...

Gepubliceerd op 17 april 2025 om 17:18

Wat moet ik mee als ik ga vissen in Noorwegen? Welke hengel is geschikt voor vissen in Noorwegen? En wat voor molentje?

 

Steevast beantwoorden wij dit soort vragen met de klassieke wedervraag... Wat wil je gaan doen? Wanneer je als reiziger met ons mee gaat, vissen wij op het zout. Visservice heeft altijd een tweetal huurhengels op locatie tot de  beschikking. Eentje voor het lichtere werk, dieptes tot circa 40 meter en kantjes afwerpen op zeeforel en pollak of een stukje trollen. 
De andere variant is voor het zwaardere en diepere verticalen. Je kan een keuze maken om in een week 1 of 2 hengels te huren. Met allebei kan je prima uit de voeten maar een lichte hengel heeft op een gegeven moment een limiet, en een zware is minder leuk met licht materiaal er aan... Volg je het nog? Moraal van het verhaal is eigenlijk dat je het beste 2 hengels kunt huren, zodat je kan variëren. 

Maar wat nu als je een complete hengelverzameling hebt en graag een selectie mee wilt nemen? Want dat kan natuurlijk! Dat is onze eerste tip om te checken of jouw molentjes gemaakt zijn voor gebruik op het zoute water. Als jij met een molen of reeltje gaat vissen die makkelijk oxideert, kan je deze na je weekje Noorwegen misschien wel afschrijven. Dat wil je niet. 
Wij maken dan onderscheid tussen een 3 tal varianten. Zonder al te diep in details in te gaan, zetten we ze hier op een rijtje. 
Nummer 1 is een niet al te lange maar wel sterkte hengel om te verticalen op grote dieptes of met dood aas. Een stevige stok met een molen van 6000, of iets in die range. Als je op diepte zit is het lekker om wat sneller op te kunnen draaien en je wilt dan niet dat bij iedere beweging je top 50 centimeter inzakt door het gewicht aan je doodaas rig. Met dit soort gewichten ga je liever niet veel werpen. 
De tweede is een spinhengel, ook niet al te lang, 2.40M is meer dan genoeg, korter mag zeker!  Langer mag hoor, maar vaak heb je op een boot niet zo heel veel meer nodig. Dat zit dan alleen maar in de weg. Denk aan een hengel met een werpgewicht van 15-60 gram. Een molentje in de 3000-4000 serie is hier prima voor. 
Als je ook echt specifiek achter de zeeforel aan wilt jagen, en als sport opzoek wil naar pollak, dan kan je nog kleiner en lichter gaan. Dus een kleinere molen, dunne lijn en een licht hengeltje. De sport is dan waanzinnig. Echter is er in Noorwegen altijd een risico dat er iets groots op klapt. Dus het risico van heel licht vissen kent wel een keerzijde. 
Vliegvissen? Kan ook, maar daar zij wij niet in thuis ;) 

Om goed te kunnen werpen is een lijnkeuze van belang. Zorg dat jouw lijn goed opgespoeld is en qua dikte afgestemd is op de molen en hengel die je meeneemt. In Noorwegen zit je vaak in de stroming te vissen en op een drift, dus een lijn die daar goed mee overweg kan, en niet te veel weerstand geeft, is prettig. 

Dit alles bij elkaar genomen is dan ook de reden dat wij alleen de twee bovenstaande hengelsoorten aanbieden voor de huur. De zware stokken 40-300 gram en de spinhengels. Het uiteindelijke tilgewicht is minder belangrijk. Een goede lijn en vooral een goed afgestelde slip moeten dat werk voor je verzorgen, dat samen met jou als visser en een beetje hulp van de visgids. Dicht bij de boot verspeel je immers de meeste vis.... 

Voor verdere informatie of vragen op dit gebied, staat wij jou graag te woord!
Ook op de FAQ is het eea te vinden: https://www.visservice.nl/over-ons/faq