Visinformatie

Welke vissoorten kunt u verwachten als u met VISSERVICE mee gaat naar een van onze vaste bestemmingen? Hieronder treft u een uitgebreid overzicht van alle vissoorten aan. Welke vissoort u in welke mate kunt verwachten is afhankelijk van de locatie, de week waarin u boekt en allerlei andere omstandigheden waar wij geen invloed op hebben. Wat wij u wel kunnen beloven, ieder vangst is leuk of spectaculair en vangen gaat u zeker!

Overigens hebben wij een aantal soorten aangeduid met de letters CR. Dit staat voor Catch & Release. Gaat u met VISSERVICE mee dan wordt van u verwacht dat u deze soorten weer zo veel mogelijk ongeschonden het water terug in laat gaan. Soms is dit omdat het geen eetbare soort is, een andere keer is dit omdat de visstand wereldwijd achteruit gaat. Door soorten zoveel mogelijk weer terug te zetten houden we ook voor toekomstige generaties een leuke visserij!

Bot (Platichthys flesus)

De bot vangen we meestal met ingezouten pieren of met stripjes vis van makreel of koolvis.  Prachtig om op ondiep water te zien hoe tijdens het binnendraaien van een vangst, vaak nog broertjes of zusjes achter de tweede beaasde haak aanzwemmen. Ze zijn qua formaat iets kleiner dan de schollen die we vangen en zijn licht- tot donkerbruin gevlekt. Maximumlengte ongeveer  60 centimeter.

Lees meer »

Doornhaai (Squalus acanthias) - CR

Een haaiensoort die vrij klein blijft en op de rug- en borstvinnen vlijmscherpe harde doornen heeft. Een prachtige sportvis met een huid als schuurpapier die vaak zelfs de dikste onderlijnen kneust tijdens een vangst. Deze soort wordt maximaal 1.20 meter.

Lees meer »

Gladde Rog (Raja montagui) - CR

Qua lichaamsvorm en uiterlijke kenmerken nagenoeg identiek aan de stekelrog maar dan zoals z’n benaming al zegt, geen stekels maar glad.  De kleur varieert van lichtbruin tot donkerbruin gevlekt. Dit stukje natuurschoon komt voor tot 120 diep op voornamelijk zandachtige vlak tot licht glooiende bodem. Ze leven van weekdieren en kreeftachtige en kunnen 80 centimeter bereiken.

Lees meer »

Heek (Merluccius merluccius)

De Heek is de laatste toevoeging aan onze database. Waar deze vis vroeger een echte uitzondering was, wordt de laatste jaren deze vis ieder jaar wel gevangen met name in het fjord bij Vevang. De Heek heeft een indrukwekkende grote bek vol met scherpe tanden. Het vlees van de Heek geldt in Zuid-Europa als een ware delicatesse, in ons land is het echter minder bekend. Heek houd zich met name op rond modderachtige vlakke gronden en dus niet rond onderwaterbergen waar we nu juist de meeste ronde rovers wel kunnen vinden. De Heek houd niet van al te veel stroming. Heek vang je het beste met een stukje natuurlijk aas, een garnaal of een flap makreel. In verband met de indrukwekkende tanden raden we aan om voor de onderlijn een shockleader te gebruiken van minimaal 0.80 dik, het liefst nog voorzien van een beschermende tube. 

Lees meer »

Heilbot (Hippoglossus hippoglossus) - CR

Op onze locatie Vevang in Noorwegen komt de Heilbot veelvuldig voor. Bijna dagelijks worden er wel een paar gevangen indien men daar ook op gaat vissen. Het vissen vraagt speciale methodes van (kunst)aasaanbieding en hengelsportmateriaal.  Ze kunnen uitgroeien tot zware jongens en meiden en krijgen daarom nogal eens de bijnaam "schuurdeur".

Lees meer »

Kabeljauw (Gadus morhua)

Al eeuwen lang één van de meest beviste vissoorten die nog steeds hoog op het wensenlijstje staat van de meeste sportvissers die naar Noorwegen, IJsland en Denemarken trekken. Bij ons gaat deze wens zeker in vervulling. De kabeljauw is in het naseizoen en winter (voor ze paaien) op zijn best en kan anderhalve meter worden maar 80 cm is tegenwoordig wel het gemiddelde.

Lees meer »

Gestreepte Koekoekslipvis (Labrus bimaculatis) - CR

Een van de vele lipvissen (Labridae) uit een grote familie van ongeveer 500 verschillende soorten. Dit is het mannetje van de gestreepte lipvis die uitblinkt in kleurenpracht. Mannetjes zijn blauw tot 33 cm en het vrouwtje is bruin-oranje tot 26 cm met drie zwarte stippen.

Lees meer »

Koolvis (Pollachius virens)

De witte koolvis (pollak) is zijn broertje. Een echte roofvis en familie van de schelvisachtigen. De koolvis kan een lengte bereiken tot 120 cm en kan maximaal 25 jaar oud worden. Een echte aaseter die zijn kleinere vin-genoten in scholen achterna zit.

Lees meer »

Leng (Molva molva)

De grootste tot nu toe bij ons gevangen, 1.45 cm en woog 36 pond. Deze voornamelijk visetende rover kan in 25 jaar tijd maximaal 2 meter worden. Lengen leven vlak boven de bodem en heeft naast vis ook krabben en octopus op het menu staan.

Lees meer »

Lom (Brosme brosme) - CR

Weer een familielid van de kabeljauw (Gadidae) die dicht bij de bodem tussen de 70 en 120 meter diepte leeft. De gemiddelde lengte van deze vis ligt rond de 80 centimeter en is bijna nooit groter gevangen dan 1 meter . De Noren en Russen drogen of zouten deze soort tot stokvis of klipvis.

Lees meer »

Makreel (Scomber scombrus)

Een soort die massaal in scholen jaagt en hoofdzakelijk in de bovenste waterlagen. Als we ze vangen zit de bak zo vol. Altijd super voor de aasvoorziening want alle lengen, lommen, zeeduivels en ook de kabeljauw happen maar wat graag in een aasflap van Makreel.

Lees meer »

Pollak (Pollachius pollachius)

Gek genoeg ook wel witte koolvis genoemd terwijl de kleur veel meer goudbruin is dan die van de koolvis (zilvergrijs). Wederom een schelvisachtige die qua gedrag het meest te vergelijken is met de snoek. Vandaar dat men deze soort "de snoek van het zoute water noemt".

Lees meer »

Rode Poon (Chelidonichtys lucernus)

Een brede familie met als belangrijkste kenmerk de harde gepantserde kop. We kennen naast de rode poon de grauwe poon -  Chelidonichtys gurnardus en de gestreepte poon - Chelidonichtys lastoviza waarvan we de eerste 2 regelmatig mogen bewonderen. De poon die soms hoorbaar geluid produceert is door onze oosterburen omgedoopt tot Knorhaan.

Lees meer »

Roodbaars (Sebastes marinus) - CR

Hier zijn een aantal verschillende soorten in waaronder enkele dwergsoorten. De grote roodbaars kan wel 1 meter groot worden, maar deze grootte is toch zeldzaam. Vissen tot 50 cm zijn gebruikelijker en worden regelmatig gevangen.  Een mooie geheel roodgekleurde vis die je met zijn grote ogen bijna loensend aankijkt als hij van grotere diepte naar boven wordt gehaald. Vis en kreeftachtigen staat hoog op het menu maar met name de de haring en lodde behoren tot zijn favoriete voedsel. Omdat de roodbaars normaliter op wat grote dieptes leeft verrast hij vaak elke hengelsporter die hem voor het eerst vangt.

Lees meer »

Schar (Limanda limanda)

Een veel voorkomende platvis van max een centimeter of 40.  De schar heeft een voorkeur voor zanderige en modderige bodem waar hij met de bekende paternosters en licht lood prima bevist kan worden. Een uitgebreid eetpatroon van vissen, weekdieren, pieren, tot zelfs stekelhuidigen maken hem qua voedsel niet kieskeurig. De schar varieert in kleur van een aantal bruintinten tot grijsbruin met kleine donkere stippen over de rug verspreid.

Lees meer »

Scharretong (Lepidorhombus whiffiagonis)

De Noren noemen deze vis ook wel Flandra die ± 60 cm groot kan worden. De vis die waarschijnlijk het meest verspeeld wordt door de glazige en kwetsbare structuur van de huid rondom het kaakgedeelte. Zo glazig dat je er zelfs doorheen kan kijken. Sta je dus te poken met een 30 of 50 lbs  boothengel is het zetten van de haak al voldoende om deze vis te verspelen. Zelfs een top sportvisser die echt wel wist wat hij deed heeft een scharretong aan de oppervlakte verspeeld. Aan zijn materiaal en vistechniek lag het zeker niet. Zo kwetsbaar maar daarmee ook speciaal is de scharretong. Het Nederlands record van een in het buitenland gevangen vissoort staat al jaren op naam van VISSERVICE. 

Lees meer »

Schelvis (Melanogrammus aeglefinus)

Een sportvis die onmiskenbaar herkend kan worden aan de korte kindraad en de duimafdruk van Sint Petrus. Zoals de legende verhaalt is dat een zwarte vlek ter hoogte van de eerst rugvin op de zijlijn. Jonge schelvissen vormen vaak prooidieren voor de grotere zeerovers en met name de kabeljauw lust er wel pap van.

Lees meer »

Schol (Pleuronectus platessa)

Deze platvis (ook wel Pladijs of Ruttspette) heeft de zo herkenbare oranjerode stippen op de rug. De exemplaren die we in Noorwegen aan de oppervlakte brengen blaken van gezondheid en passen soms zelfs niet in een koekenpan. Een luxe probleem: het fileren van een schol zodat deze wel past. Ze kunnen een lengte bereiken van 90 centimeter maar dat wordt sporadisch nog gevangen. Het grootste exemplaar tot nu toe bij ons gevangen meet 64 centimeter. Opvallend te noemen dat de grotere exemplaren schol alleen met iets grotere strips aasvis gevangen werden. Tot een centimeter of 40 vang je ze meestal met garnalen, pieren, schelpdiertjes of een klein stukje aasvis. De soort van wie wij de naam hebben geleend voor een van onze meest favoriete visstekken in Noorwegen, “De Schollenplaat”. Deze Schollenplaat ligt zo'n 10 minuten varen vanaf ons verblijf op Rennesoy.

Lees meer »

Stekelrog (Raja clavata) CR

Steeds vaker treffen we de stekelrog aan die in lengterichting over de ruggengraat een imposant aantal stekeltjes bezit. De witte buik met mond ter hoogte van de ogen laten zien dat hij altijd op een vlakke bodem aast. In onze gevallen altijd gevangen met flinke verse strips visaas. De beetregistratie is ook vrij duidelijk te herkennen. Geen zenuwachtig getik zoals bij de meeste platten maar eerst een tikje en dan denk je even dat een klein visje met je haak speelt. Je twijfelt, en dan……. een run die je hengel uit de boot sleurt als je niet oppast!!!!!! Behoort tot de haaienfamilie.

Lees meer »

Tarbot (Psetta maxima)

De Tarbot kan zich qua kleur en huidstructuur heel makkelijk aan zijn omgeving aanpassen. Vaak donker gekleurd zonder schubben maar met vele onregelmatig verspreide vlekken en benige bobbeltjes. De grotere exemplaren van 35 cm en meer vangen we met flinke strippen vis. De tarbot groeit in de breedte bijna net zo hard als in de lengte en ze kunnen maximaal 1 meter lang worden. De gemiddelde grote is 50 tot 70 cm . Het vlees van de tarbot staat bekend als een delicatesse waardoor de tarbot zwaar wordt overbevist. Zoals alle platvissen het meest voorkomend op zanderige of modderige bodemstructuren. De Tarbot is verzot op ons lokaas de Beetmagneet. 

Lees meer »

Wijting (Merlangius merlangus)

Grotere Wijtingen worden nogal eens aangezien voor een kleine kabeljauw. Er zijn echter wel duidelijke verschillen. Zo ontbreekt bij de wijting de baarddraad en is de streep over het lichaam donker in plaats van wit.

Lees meer »

Zalm (Salmo salar)

Wordt af en toe gevangen tijdens het slepend vissen (trolling) op zeeforel. Midden en eind juni is daarvoor de beste tijd. Omdat er een rivier in het fjord bij Vevang uitkomt is er een goed bestand van wilde zalm aanwezig en zijn het geen ontsnapte kweekzalmen. Helemaal rood van binnen en vers op de BBQ ....een traktatie voor iedereen!

Lees meer »

Zeeduivel (Lophius piscatorius)

Met een hengelvormige antenne op zijn kop waar een kwastje aan hangt verleidt of lokt hij zijn prooi. De kans dat je er een vangt is echter gering daar ze vrij passief jagen. Ze liggen op de bodem te wachten en gaan geheel op in hun omgeving, tot er een prooi is gelokt. De zeeduivel is een echte viseter met grote bek en daarom ook wel Hozemond of, op zijn Noors, Breiflap genoemd. De gehele kaaklijn zit vol vlijmscherpe tanden en laten je een dergelijke vangst niet gauw vergeten. Verhoudingsgewijs blijft er na het fileren van het gevangen gewicht heel weinig over. Maar wat je overhoud is dan ook wel super lekker. De zeeduivel kan met 24 jaar oud ongeveer 2 meter bereiken maar rond een meter is wel het gemiddelde.

Lees meer »

Zeeforel (Salmo Trutta trutta)

De Zeeforel die 1.40 meter groot kan worden is zilver van kleur en heeft zwarte vlekjes. Als hij geboren wordt is dat niet in zee maar in snelstromende beken of rivieren met een grindbodem waar de volwassen exemplaren paaien. Voor ze 2 jaar zijn zwemmen ze de stroom helemaal af tot in open zee. Daar verblijven ze tot ze 5 jaar zijn en groeien hard. Dan zijn ze paairijp en trekken jaarlijks terug de rivieren op om voor nageslacht te zorgen. De volwassen zeeforel kan snelheden behalen tot  20 kilometer per uur en kunnen instinctief altijd weer hun geboorterivier op zoeken.

Lees meer »

Zeewolf (Anarhichas lupus)

Een echte bodemvis. De voornamelijk schelp- en schaaldier etende zeewolf leeft graag op rotsachtige bodem. Met een imposant kaakgestel en de geweldig grote tanden kraakt hij zonder moeite de mossels die hij van de rotsen plukt. Pas op dus voor de vingers tijdens het onthaken. Een lekker visstripje gaat hij ook niet uit de weg en zo belandt hij soms als delicatesse bij ons op het bord.  De zeewolf wisselt voor ieder paarseizoen (okt-jan) zijn versleten tanden zodat hij er weer tegenaan kan gaan. Zoals gezegd dus eigenlijk een schaaldiereter, maar wordt vaak onverwachts met heel ander aas gevangen.

Lees meer »